петък, 6 декември 2013 г.

МОНТИ ПАЙТЪН ИЛИ КАФКА?



Миналата седмица, преди знаменателната среща на управляващите в Боровец, гледах новините и серизно се замислих за живота и психическото здраве на хората в нашата все по-европейска родина. Новина номер едно : Български учени селектираха гигантски бял фъстък афродизиак, който е много по-евтин от виаграта... Новина номер две: В Ямбол загасиха запалил се Мерцедес с осем двулитрови бутилки бира... Новина номер три: След откриването на скелети на вампири в Созопол и на Перперикон, световните учени проявяват все по-голям интерес към нас...
Освен откритите скелети на вампири, това лято в България се роди още един световен феномен:  „контрапротестиращи“ в защита на правителството. А наскоро лицето на контрапротеста Нина Гергова, лице с напълно неясна експертиза, беше включено от министъра на културата в  работната група за пренаписване Закона за културното наследство . Преди да стане експерт по културното наследство, Гергова беше и в групата от скинари и млади социалисти, която нахлу в двора на окупирания университет и се опита да разбие вратата. ..
      Още от електронната преса от края на ноември: Според  статистиката  за 2010 г. , организациите за оползотворяване на отпадъците в София са допринесли за рециклирането на 2% от общо 13% рециклирани отпадъци. А „клошарите са допринесли за цели 8%. Разбир се , така наречените „клошари“ са понякога ромски семейства, които се прехранват от контейнерите за боклук. Оказва се, че те работят по-добре за екологията на столицата от „оползоворяващите отпадъците организации“. Ако се плащаше на клошарите поне малко за тази полезна дейност, може би щеше да понамалее  мизерията у нас.
По данни на Европейския съюз за 2013 г. България е с най-висок процент на хора, страдащи от крайна бедност (близо 43% от населението), както и с два пъти по-висок от средния за ЕС процент на дългосрочно безработни близо 7... Ние сме редовно водещи и в класацията на Галъп за най-страдащ (по самооценка) народ в света...  
Ето това са някои от резултатите от 24 годишното икономическо управление на мутрокрацията в България. Мутрокрацията, прерастнала в пълнокръвна олигархия, беше създадена от Държавна сигурност  в началото на 90-те. В по-голямата част от тези 24 години на преход ни управляваха две от трите партии, които ни управляват и днес: ДПС и БСП. Разбира се, според тях за всичко лошо в страната са виновни не годините, в които те са били на власт, а четирите години на Костов и почти четирите на Борисов...
И така, двете управляващи  партии  се събраха в края на миналата седмиц в Боровец да се самопохвалят за  свършеното откакто отново са на власт. Правителството на Орешарски  проявява голямо професионално умение в самопохвалването, както и в организирането на  пратийно-правителствените манифестации докарвани с автобуси от цялата страна в своя подкрепа. Но какво точно е направило то за народа си?
Наистина, прави се много за олигархията. Може би затова Лютви Местан ( известен още като агент Павел ) категорично заяви, че правителството на Орешарски е най-успешното от началото на прехода.... Това че мнозинството хора в България не мислят така няма абсолютно никакво значение.
По време на конференцията в Боровец депутатът Йордан Цонев (наричан още Данчо Ментата)  заяви най-отговорно, че облагането на зелената енергия с 20% данък не е братски подарък от „Атака“, ДПС и БСП за монополиста Газпром, а мярка, която щяла да изправи НЕК на крака. Но дали този избирателен данък върху зелената енергия  ще намали сметките ни за ток, дали ние ще можем да се изправим на крака през зимата, това депутатът не можа да каже със сигурност.
Друга важна мярка, която показва голямата загриженост на депутатите от БСП за чистотата на жиизнената среда и здравето на българите е твърдата им решеност да върнат цигарения дим в заведенията. И то по възможност преди избирателите, по- голямата част от които са пушачи,  да са си получили януарските сметки за ток.
 Връщането на цигарите в заведенията, както и намерението за възобновяване на строителатвото на АЕЦ „Белене“  и лоялността към Газпром  – това изглежда са основните приоритети на най-успешния кабинет.
Наскоро в пресата излезе внушителния списък с имотите на друг важен депутат от ДПС, Делян Пеевски, и на майка му. Тези имоти според публикацията били близо сто и на стойност от не по-малко от 12 милиона лева... Е, нали от другото лято (някъде около куков ден) правителството обеща  най-ниската пенсия да се вдигне с цели 4 лева и петдесет стотинки? Нека и успелият мъж на 33 и майка му да си поживеят!
А какво става с третя партнъор в управляващата ни тройна  коалиция? Цялата страна е осеяна с билбордове на телевизията на ПП „Атака“ – „Алфа". Портретът на Волен Сидеров ни гледа мрачно отвсякъде. Кой плаща за тази телевизия и тези билбордове?  Самият Сидеров, който е най-всеотдайният защитник на руските енергийни интереси у нас, обикаля страната, и прави срещи в стил предизборна кампания. (Като колегата си по принципност и последователност Бареков.) Дали  „Атака“ не се готви за предсрочни избори?
Усеща се, че лидерите от тройната коалиция, подържаща правителството, адски се страхуват да не би скоро към протестиращите, които искат морал в политиката, да се присъединят още протестиращи, които не могат да си платят сметките за тока през зимата. И тогава правителството, колкото и да претендира, че живее в някакъв друг свят, няма да може да остиска властта.
Откакто „Атака“ се съюзи с ДПС, Ръсатевци и други древни българи дошли от Азия, се втурнаха да заемат нишата на ксенофобията и етническата нетърпимост опразнена след последните избори от „Атака“. Нагнетяването на ксенофобски настроения, биенето на беззащитни бежанци, а и на наши хора от малцинствата,  е ефективно средство за отклоняване на общественото внимание от безобразията на правителството, от полицейските кордони и желязната ограда, с които народните представители са се оградили.
Латвийският премиер си подаде оставката след срутването на един търговски център. Но Орешарски  няма  намерение доброволно да подаде оставка преди срутването на държавата.
Къде да намерим надежда и морална опора? Как да направим така, че  да не се чувстваме като най-нещастната нация в света?  Уви, недостигът на морал не е само в парламента, не е само в съдебната система, не е само в икономическото задкулисие. Мнозина от висшите духовници в Българската православна църква се оказаха сътрудници на ДС. Появиха се съмнения за убийство на Варненския митрополит Кирил.  Да не говорим за гнусния секс скандал около йеромонаха от Троянския манастир...  Отровата на цинизма и двуличието е била съзнателно впръскана от Държавна сигурност дори  и в тази най-свята институция, институцията на вярата. Защото по-лесно се управлява един народ, който няма нито вяра в собствените си сили, нито в Бог.
Миналата седмица комиците от Монти Пайтън обявиха, че пак ще се събират другото лято и билетите за представлението им светкавично се продадоха. В комедията на Монти Пайтън „Животът на Брайън“ заблудените влъхви объркват някой си Брайън с новородения Исус и му се покланят. Накрая на филма Брайън, който определено не е Син Божи, все пак е разпънат на кръст... Понякога ми се струва, че всичко, което ни се случва в България е по сценарий за шоу на Монти Пайтън.

Но, уви, това е оптимистичния вариант!  Има и друг, по-зловещ. Все по-често си мисля, че кандидатите за архитекти на нашата съдба  не са просто смешници, доносници  и менти. По-скоро са тайни съдии, останали от друга страна и друго време. Съдии, подобни на онези от „Процеса“ на Кафка... Животът на Брайън, или животът на Йозеф К. е това, което ни се случва ?... Йозеф К. в романа на Кафка е обвинен и дори арестуван, но не знае за какво и от кого. Оставен е да чака инструкции.  Съдът е таен. Досиетата на съдиите никога не се разсекретяват.  Напразно  питаме „Кой?“
Страх ме е, че някой се опитва да постави в ролята на Йозеф К. целия българския народ. 

3 коментара:

  1. Пропускаш Герб и ОДС-то. Нашият политически живот е фабрика за абсолют.

    ОтговорИзтриване
  2. Въобще накратко най-новата демократична история на България може да се опише така: провал (злодеи) - БСП+ДПС -провал -БСП+ДПС и т.н. според соц. пропагандата. :(

    ОтговорИзтриване
  3. Не, не пропускам ГЕРБ и ОДС-то. Просто кавам че те са винаги изкупителната жертва на БСП-то, ДПС-то – и най-вече на КДС-то –, които ни управляват от 1989-та насам. Преди това беше сама Б(С)КП-то и КДС-то. Но КДС-то винаги присъства. Във всички партии. Дори и в опозиционните. А КДС-то е филиал на КГБ-то.

    ОтговорИзтриване